woensdag 16 februari 2011

Stardust schiet langs komeet Tempel 1

Op Valentijnsdag vloog de NASA Stardust-missie langs de komeet Tempel 1. Het was voor de eerste keer dat we voor de tweede keer een komeet bezochten. Eigenlijk is dat wel bijzonder, want zoveel kometen hebben we nog niet aangedaan: de komeet van Halley, Giacobini-Zinner, Grigg-Skjellerup, Borrelly, Wild 2 en dus Tempel 1. Dat zijn er dus 6.

De Stardust missie stuurde in 2006 succesvol monsters van de komeet Wild 2 naar Aarde, waar ze uitvoerig onderzocht zijn. Nieuwe monsters kon Stardust niet nemen, maar wel foto's en metingen, dus plande NASA een bezoek van een andere komeet, Tempel 1. In 2005 kwam  de Deep Impact daar ook langs, onder andere om er een projectiel op de komeet af te schieten. Dat deed NASA om metingen te kunnen doen van de ejecta van de inslag.

En zo zag dat bezoek van Stardust aan de komeet Tempel 1 er uit:



Natuurlijk werd gekeken of die inslag van Deep Impact nog terug te vinden was. Het antwoord: mja, als je heel goed kijkt:

Links de foto van de inslag van het projectiel van Deep Impact in 2005, rechts de foto van Stardust in 2011.
Verder heeft men goed gekeken of er op het oppervlak veranderingen te zien waren. De komeet Tempel 1 heeft weliswaar geen indrukwekkende staart, maar er zijn wel degelijk zichtbare veranderingen:

Boven een foto van Deep Impact, onder van Stardust. Wat eerst een soort krater was, lijkt nu volgelopen te zijn.

Bronnen: Planetary Society blogBad Astronomy blog

1 opmerking:

  1. Aanvullend over de zeventiende eeuw en kometen: http://passagenproject.com/blog/2011/02/17/christiaan-huygens-en-zijn-vader-constantijn-over-kometen/

    BeantwoordenVerwijderen