donderdag 24 februari 2011

Discovery gelanceerd

De space shuttle Discovery is succesvol gelanceerd. Alles verliep nagenoeg vlekkeloos, maar een computerprobleem leverde nog een nagelbijter. In de countdown zijn altijd een aantal zogenaamde "holds" gebouwd waarin de klok wordt stilgezet en waarin het vluchtcentrum tijd heeft om alles nog eens te controleren. Dat computerprobleem moest opgelost worden voor het verstrijken van de ingebouwde hold. Een paar seconden voor het verstrijken werd het probleem alsnog opgelost en kon de lancering doorgaan.


De uiteindelijke tijd van lift-off was 22:53 in plaats van de geplande 22:50. De shuttle had een window van drie minuten waarbinnen het ISS kon bereiken.

De laatste vlucht van Discovery gaat van start. Het weer voor de lancering was perfect.
De lancering was "picture perfect".

Een blik van de camera's tussen de shuttle en externe tank.
Deze camera wordt ook gebruikt om te kijken of er brokken van de isolatielaag van de externe tank tegen het hitteschild van Discovery aan komen. Er is inmiddels toch weer een flink stuk gevonden dat van de externe tank wist los te raken.

Update 0:55:
Nog even over het computerprobleem tijdens de countdown: dit was een probleem dat op T-9 min nog niet opgelost was. Dus flight control besloot op T-5 minuten nog een hold van 3 minuten in te plannen. Twee seconden voor die tijd verliep gaf men de GO voor de lancering. "Dus dat was plenty tijd", grapte een van de NASA managers tijdens de persconferentie.

De foto's op de site van NASA's Kennedy Space Center beginnen ook binnen te komen:
Enorm veel publiek kwam af op de lancering. Bij de allerlaatste lancering van een shuttle zouden zelfs 1 miljoen mensen verwacht worden.

Discovery's lift-off. Let ook even op de perfect blauwe lucht op de achtergrond van deze foto. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten