woensdag 2 februari 2011

Kepler telescoop vindt 68 planeten die zo groot als de Aarde zijn!

Sinds maart 2009 tuurt NASA's Kepler telescoop naar een heleboel sterren in stuk van onze Melkweg dat te vinden is in de sterrenbeelden Zwaan, Lier en Draak. Waarom doet de Kepler telescoop dat? Omdat het speurt naar planeten bij andere sterren. Kepler houdt maar liefst 156.000 sterren in de gaten.

Kepler kan detecteren of het licht van een ster een tijd een klein beetje uitdooft als zo'n planeet voor de ster langs gaat. Kepler's detectoren zijn zo gevoelig dat uitdoving ten gevolge van een planeet ter grootte van de Aarde goed gevonden kan worden.

En vandaag dropte NASA de bom: Kepler heeft maar liefst 1235 exoplaneten gevonden. Voor Kepler kenden we er 525. Maar dat is nog niet alles. Oh nee. Van die sterren zijn er 54 planeten die zich in de zogenaamde bewoonbare zone bevinden. Of beter gezegd, de bewoonbare zone in een zonnestelsel zoals we die nu kennen in ons eigen zonnestelsel. En daar valt nog een hoop te ontdekken (leven zou zelf bij manen van Jupiter, Saturnus en wie weet Neptunus kunnen zijn). Maar we kennen nu dus al 54 planeten die "right on the money" zitten. Niet slecht.


Verder heeft Kepler 68 planeten gevonden die ruwweg ter grootte van de Aarde zijn. Voor vandaag kenden we er geen een! 288 gevonden planeten waren groter dan de Aarde, 662 planeten waren ongeveer zo groot als Neptunus en 165 waren zo groot als Jupiter. 19 waren groter dan Jupiter. Het waren juist de exoplaneten die groter dan Jupiter waren, die als eerste gevonden werden met veel minder gevoelige detectiemethoden. En tot Kepler vroegen wetenschappers zich af: "is dat normaal?". Maar Kepler's gemiddelde zonnestelsel, als je dat mag noemen, is niet extreem veel anders dan het onze.


Oh ja, en dan zou ik bijna de combinatie "bewoonbare zone"/Aarde-achtige grootte vergeten: daar zijn er 5 van. Als je deze vonst zou extrapoleren naar het hele melkwegstelsel, dan zou je op een miljoen Aarde-achtige planeten komen. Op basis van een nog beperkte steekproef, eerlijk is eerlijk. Nou ja, laten het er 100.000 zijn voor mij part. Dat zijn een heleboel kansen op leven.

Kepler ontdekte ook een ster met maar liefst 6 planeten. Ook een record. Alle planeten van dit zonnestelsel zijn overigens groter dan de Aarde.

Zo zou zonnestelsel Kepler-11 met zijn 6 planeten er uit kunnen zien.

Je kunt trouwens zelf meedoen met het onderzoek op http://www.planethunters.org/ en zelf exoplaneten ontdekken. Ze worden alleen niet naar je genoemd.

Bronnen: The Bad Astronomy blog, The Planetary Society blog, NASA.

2 opmerkingen:

  1. Er is ook een uitgebreid onderzoeksrapport van NASA: http://kepler.nasa.gov/files/mws/FebDataRelease_revised_020211.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wonderbaarlijke Wereld ... Leerzaam blog!
    Thnx

    BeantwoordenVerwijderen