donderdag 24 februari 2011

Lancering Space Shuttle Discovery om 22:50 vanavond

Vanavond wordt voor de eerste keer sinds mei 2010 weer een space shuttle gelanceerd. Het is de laatste lancering van de shuttle Discovery.

Als je de lancering wilt zien, dan heb je allerlei opties. CNN zal de lancering waarschijnlijk wel tonen, maar je kunt je ook wenden tot NASA TV of Spaceflightnow.com. Op Spaceflightnow wordt altijd commentaar verzorgd, waarschijnlijk door Miles O'Brien en zijn gasten. Ze zijn zelfs al begonnen met het programma daar.

Het gebeurt allemaal rond 22:50 vanavond. Hopelijk. Want deze missie, STS-133 is al sinds 2 november vorig jaar uitgesteld wegens scheuren in de brandstoftank. Dat is nu volledig gerepareerd.




Discovery's eerste vlucht was in augustus 1984. Op die vlucht testte NASA een nieuw type zonnepanelen dat nu op ruimtestation ISS gebruikt wordt. Een oud beestje? Discovery is na ongelukken met de Colombia en de Challenger de oudste shuttle. De bouw ervan was al begonnen in 1979.

Discovery heeft onder andere ook de Hubble ruimtetelescoop gelanceerd en op twee missies van Discovery werd de Hubble gerepareerd. Discovery werd in gezet voor "Return To Flight" missies na de ongelukken met Challenger en Columbia. Discovery bracht ook diverse modules bij ISS, zoals de zwaarste module, het Japanse Kibo laboratorium. Als Discovery met veilig pensioen gaat, dan wordt hij geplaatst in het Smithonian Air & Space Museum in Washington, D.C. (Ik hoop dat museum later dit jaar te bezoeken)

Deze missie was oorspronkelijk de laatste shuttlemissie die gepland was. Het brengt zes ervaren astronauten bij ISS plus een robot genaamd Robonaut-2. Astronaut Stephen G. Bowen vervangt Tim Kopra, omdat deze zijn heup gebroken had toen hij van zijn fiets viel. Dat was vijf weken geleden en daardoor kon niet op tijd herstellen voor deze missie. Wat zal die balen. Als er in november vorig jaar geen reden voor uitstel was geweest, was hij gewoon aan boord geweest.

Missie STS-133 gaat een nieuwe module installeren, die eigenlijk ook weer niet nieuw is. Het is de Leonardo module die steeds meegegaan is met shuttles voor de logistiek. Het bracht experimenten, onderdelen, water en voedsel bij ISS en bracht afval en materiaal van uitgevoerde experimenten mee terug. Voor de (oorspronkelijk) laatste shuttlevlucht heeft NASA gebrainstormd wat ze op zo'n missie konden doen. En ze besloten de Leonardo om te bouwen en er een permanente module van te maken. Discovery neemt ook een extra extern rek mee met reservemateriaal voor ISS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten