dinsdag 8 februari 2011

De witte storm op Saturnus

Op de gasplaneten Jupiter, Saturnus en Neptunus kan het stormen. Op Uranus vast ook, maar daar zien we niet zoveel van. De rode vlek van Jupiter is het bekendst. Maar op dit moment is op Saturnus ook een flinke witte storm te zien. Saturnus-satelliet Cassini zit er met zijn neus bovenop:

Een wolkje room in de vanillevla-planeet Saturnus. Mmmm. Nou ja, wolkje? Hij is in de breedte groter dan de Aarde.
Gefotografeerd in valse kleuren, samengesteld met  infrarode, groene en blauwe filters. (NASA/JPL/SSI. Kleuren compositie door Ian Regan)
Het is trouwens niet de eerste keer dat we een witte storm op Saturnus zien. In 1990 was er een grote storm die de planeet beroerde. De Hubble telescoop, toen nog met zijn bijziende ogen, liet zien hoe groot die storm was. De "Great White Storm" van 1990 ging uiteindelijk de hele planeet rond. Ik had er een mooi plaatje van, maar op een of andere reden weigert Blogger hem. Hier is een witte vlek uit 1994 door Hubble, nadat astronauten hem een bril gegeven hadden:


Witte stormen op Saturnus zijn al ontdekt sinds 1876 en echt grote stormen lijken om de 27 tot 30 jaar voor te komen. Nu is deze al 21 jaar na de vorige grote storm gekozen. Een beetje te vroeg, zou je zeggen. Maar deze storm is kennelijk niet groot genoeg voor de cyclus. Echt grote stormen beginnen rond de evenaar van Saturnus. Daar hebben ze kennelijk meer kans om de bovenste lagen van de planeet goed om te roeren.

Voor amateur-astronomen is de witte vlek ook een mooi doelwit. Wat zeg ik? Deze witte vlek is door een Australische amateur-astronoom Anthony Wesley op 14 december vorig jaar ontdekt. Dat is dezelfde astronoom die twee inslagen van astero├»den op Jupiter ontdekte.

Saturnus' witte vlek, door ontdekker Anthony Wesley.

Misschien vraag je je af waarom een amateur-astronoom zo'n grote vlek eerder ontdekt dan een NASA satelliet in een baan rond Saturnus. Cassini zat echter net niet in een handige baan om de witte vlek in ontdekken. Zo zie je maar, een amateur kan nog best voor verrassingen zorgen.

Bronnen: Planetary Society blog, Universe TodayWikipedia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten